引用本文: 芍药、牡丹根的解剖学观察[J]. 中国药科大学学报, 1986, (4): 256-259.
Citation: ANATOMICAL STUDIES ON THE ROOTS PAEONIA LACTIFLORA AND P.SUFFRUTICOSA[J]. Journal of China Pharmaceutical University, 1986, (4): 256-259.

芍药、牡丹根的解剖学观察

• 摘要: 中药白芍和丹皮分别取自芍药属植物芍药Paeonia lactiflora Pall和牡丹P.suffruticosa Andr.的根和根皮。本文采用光学显微镜研究了芍药根和牡丹根的形态组织构造,为白节、丹皮的鉴定提供了一定的依据。观察结果表明在多年生芍药根中,木质部十分发达,有大量的髓射线状薄壁细胞;而牡丹根中,韧皮部占据了根的大部分区域,有大量的韧皮薄壁细胞。从解剖学上看,中药白芍与丹皮的药用部分可能与其根的贮藏位置有关。

Abstract: This paper reports the morphological and histological structures of the roots of two famous chinese medicinal plants Paconia lactiflora and P. suffruticosa. In P. lactiflora, a large number of parenchymatous cells are found in the well developed xylem of