引用本文: 丹参中松香烷二萜醌在质谱裂解过程中脱水机理的探讨[J]. 中国药科大学学报, 1988, (3): 197-200.
Citation: STUDY ON DEHYDRATION MECHANISM OF TANSHINONES IN MASS SPECTRAL FRAGMENTATION[J]. Journal of China Pharmaceutical University, 1988, (3): 197-200.

丹参中松香烷二萜醌在质谱裂解过程中脱水机理的探讨

• 摘要: 丹参醌类化合物从丹参Salvia miltiorrhiza与甘西鼠尾草S.przewalskii中分得,其质谱研究早在60年代末开始,并发现A环为脂环的丹参酮类,分子中虽不含羟基,但有明显的脱水峰,该现象由Hayashi等确认,其脱水重排方式如图1。

Abstract: Several new diterpenequinones isolated from Salvia miltiorrhiza and S. przewalskii were examined by mass spectroscopy. It was found that ring A of tanshinones is essential to the loss of H_2O during the fragmentation process of these compounds. Hydrogen a