引用本文: 银耳多糖和木耳多糖对四氧嘧啶糖尿病小鼠高血糖的防治作用[J]. 中国药科大学学报, 1989, (3): 181-183.
Citation: PREVENTION AND TREATMENT OF ALLOXAN-INDUCED DIABETES IN MICE BY POLYSACCHARIDES ISOLATED RESPECTIVELY FROM BOTH TREMELLA FUCIFORMIS AND AURICULARIA A URICULA[J]. Journal of China Pharmaceutical University, 1989, (3): 181-183.

银耳多糖和木耳多糖对四氧嘧啶糖尿病小鼠高血糖的防治作用

• 摘要: 银耳多糖和木耳多糖具有抗炎症、抗溃疡、保护造血细胞和缓解四氯化碳引起肝细胞损伤等多种活性。银耳具有滋阴生津、治虚热口渴作用,提示该品对糖尿病可能有效。本文探讨了银耳多糖和木耳多糖对小鼠实验性高血糖的防治作用。

Abstract: An experimental diabetic model was induced by vein injection of alloxan monohydrate (100mg/kg). Polysaccharides, which were isolated from Tremella fuciformis Berk and Auricularia auricula, (?)administered po 4h prior to alloxan, were able to decrease bloo