引用本文: 六味地黄煎剂对小鼠实验性肝损伤的保护作用[J]. 中国药科大学学报, 1989, (6): 351-353.
Citation: THE PROTECTIVE ACTION OF LIUWEI DIHUANG DECOCTION ON LIVER IN JURIES IN MICE[J]. Journal of China Pharmaceutical University, 1989, (6): 351-353.

六味地黄煎剂对小鼠实验性肝损伤的保护作用

• 摘要: 六味地黄煎剂对四氯化碳、硫代乙酰胺和强的松龙引起的血清谷丙转氨酶活性升高均有明显的降低作用,且能促进四氯化碳中毒小鼠对溴磺酞钠的排泄,亦能显著缩短戊巴比妥钠诱导正常小鼠和四氯化碳中毒小鼠的睡眠时间。结果揭示,六味地黄煎剂对小鼠实验性肝损伤具有明显的保护作用。

Abstract: Liuwei Dihuang decoction was found to be effective in lowering the elevated SGPT induced by carbon tetrachloride, thioacetamide and prednisolone. Oral adminstration of the 5g/kg of Liuwei Dihuang decoction once daily to carbon tetrachloride-intoxicated mi