引用本文: 计算机辅助紫外-可见分光光度分析系统[J]. 中国药科大学学报, 1990, (1): 35-38.
Citation: COMPUTER-AIDED UV-VISIBLE SPECTROPHOTOMETRIC ANALYSIS SYSTEM[J]. Journal of China Pharmaceutical University, 1990, (1): 35-38.

计算机辅助紫外-可见分光光度分析系统

• 摘要: 本系统通过画面,再现紫外-可见光光度法原理,可进行常见分光光度计的使用示范和操作训练。利用系统所提供的吸收光谱信息,可了解常见药物的吸收光谱及按配方比叠加的情况,还可进行除常见计算分光光度法(如三波长、正交函数、卡尔曼滤波等)数值计算以外的信息处理,缩短了测定方法的试验过程和分析时间。系统的结构分析模块,可提供物质的结构信息;信息库管理、维护模块,可对系统进行扩充与修改。

Abstract: Computer-aided UV-Visible spectraphotometric analysis system (CAUVSAS) is a practical software, suitable for UV-Visible spectrophotometruc teaching and application. It can not only provide the beginner with a vivid teaching and experimental environment fo